νεα εγγραφη στο facebook
Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει το αργότερο έως την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στην ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, με πέντε νέα ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας (29,7 δισ. ευρώ). Οι λήξεις των νέων ομολόγων αναμένεται να είναι 5,10,15, 20 και 25 έτη, όταν τα προς ανταλλαγή (ισχύοντα) ομόλογα έχουν λήξεις που ποικίλουν από το 2023 μέχρι το 2042.
Το βασικό χαρακτηριστικό των ομολόγων του PSI είναι πως πρόκειται για κατακερματισμένες εκδόσεις πολύ χαμηλής αξίας ( η μικρότερη είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ ). Αυτό είναι και το μεγάλο τους μειονέκτημα, καθώς το γεγονός ότι μικρά ποσά ομολόγων είναι στα χέρια πολλών ομολογιούχων καθιστά μειωμένη την εμπορευσιμότητα των τίτλων. Η επικείμενη ανταλλαγή θα κατανείμει τα 29,7 δισ. ευρώ των σημερινών 20 τίτλων σε μόλις πέντε χρεόγραφα και έτσι θα αυξήσει κατακόρυφα την εμπορευσιμότητα τους.
https://yecfggza.blogspot.com/2019/05/blog-post_134.html
Το πρώτο εμφανές όφελος είναι πως η κίνηση αυτή θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα απουσία ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων και θα καθιερώσει μια θετική καμπύλη απόδοσης, διευκολύνοντας την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Το δεύτερο μεγάλο όφελος - που είναι λιγότερο εμφανές - αφορά στους 15.000 Έλληνες μικρο-ομολογιούχους που «κουρεύτηκαν» το 2012 και οι οποίοι βρέθηκαν να κατέχουν μετά το PSI μερίδια από τα 20 ομόλογα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επενδυτές αυτοί διαθέτουν ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ, εκ των συνολικά 29,7 δισ. ευρώ που θα ανταλλαγούν.
Οι εν λόγω ομολογιούχοι, με εξανεμισμένες τις οικονομίες τους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και σε κακή οικονομική κατάσταση, βρέθηκαν το 2012 με τις αποταμιεύσεις τους «κουρεμένες» κατά 53,5% και με ομόλογα στα χέρια τους που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να πουλήσουν.
Η αδυναμία πώλησης σχετίζεται με το γεγονός ότι ήταν πολύ δύσκολο για αυτούς να βρουν αγοραστές για ένα μικρό μερίδιο ελληνικού ομολόγου αξίας 3.000 ευρώ, 5.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, καθώς οι περισσότερες τράπεζες – θεματοφύλακες δεν ασχολούνται με τόσα μικρά ποσά διότι είναι ασύμφορο για αυτές. Όπως αναφέρει στο CNN Greece τραπεζικό στέλεχος «για να έχει νόημα για την τράπεζα η όποια πράξη στην αγορά ομολόγων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 50.000 ευρώ».
Στη περίπτωση των Ελλήνων μικρο-ομολογιούχων υπάρχουν εκατοντάδες υποθέσεις που πολλοί διαθέτουν διάσπαρτα μερίδια συνολικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ σε διάφορα από τα 20 ομόλογα του PSI, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά «παγωμένες» επενδύσεις, καθώς δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν από τους κατόχους τους, λόγω του ότι κατανέμονται σε μικρά ποσά σε ομολόγα χαμηλής ονομαστικής αξίας και εμπορευσιμότητας.
Η επικείμενη ανταλλαγή των ομολόγων θα δώσει τη δυνατότητα στους εν λόγω επενδυτές να συγκεντρώσουν τα χρήματα τους σε λιγότερα χρεόγραφα (σχηματικά από 20 ομόλογα μέσης αξίας 1,48 δισ. ευρώ, σε πέντε ομόλογα μέσης αξίας 5,94 δισ. ευρώ), κάτι που θα καταστήσει ουσιαστικά τις «παγωμένες» τους ομολογίες εμπορεύσιμες και κυρίως ρευστοποιήσιμες.
νεα εγγραφη στο facebook
ατια στην ελλαδα
https://zdozrzns.blogspot.com/2019/05/blog-post_120.html
No comments:
Post a Comment