Thursday, March 28, 2019

καρτα εθνικου μεταφορεα

καρτα εθνικου μεταφορεα
καρτα εθνικου μεταφορεα

Οι βουλευτές στα πλαίσια ακρόασης ακαδημαϊκών και ερευνητών υποστήριξαν πως τα προηγούμενα προγράμματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν τα «πλέον αμφιλεγόμενα στην ιστορία του Ταμείου» και χαρακτήρισαν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι το ΔΝΤ σκέφτεται να συμμετέχει και πάλι σε πρόγραμμα με δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος.


Τα μέλη της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απεύθυναν πλήθος ερωτήσεων για το εάν υπάρχει ανάγκη χρηματοδοτικής συνδρομής του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τη στιγμή που τόσο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ έχουν χαρακτηρίσει «συμβολική» τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.


Οι βουλευτές έλαβαν από τους εμπειρογνώμονες την απάντηση πως το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και χωρίς το ΔΝΤ, αλλά και ότι το Ταμείο εμπλέκεται σε πολλές χώρες συμβουλευτικά, ήτοι χωρίς να δανείζει χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και Εμπορίου Άντι Μπαρ δήλωσε πως εάν το ΔΝΤ λάβει μέρος σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα θα αποδείξει πως δεν αναγνωρίζει τα λάθη του. «Αν τελικά το κάνουν, δηλαδή πάρουν μια τέτοια απόφαση απλώς θα αποδείξουν οτι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους», δήλωσε στα πλαισια της ακρόασης.


https://tcanamrf.blogspot.com/2019/04/blog-post_122.html

Ο Μπάρ είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ και ότι χρησιμοποιούν το Ταμείο για να προστατεύσουν προεκλογικά τους πολιτικούς τους, ενώ χαρακτήρισε την διαδικασία λήψης αποφάσεων όντος του οργανισμού «άκρως πολιτικοποιημένη». Ο Μπάρ υπογράμμισε εμφατικά πως αν τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να πάει σε τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα τότε θα είναι αυτό υπεύθυνο για τις πράξεις του και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που θα αρχίσει να του ασκεί το Αμερικανικό Κογκρέσο θα ενταθεί.


κλέιτον λόκετ

Στην επιτροπή τοποθετηθήκαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών ο συγγραφέας Πόουλ Μπλούσταϊν, γνωστός για τις πολύχρονες έρευνες που έχει κάνει για το ΔΝΤ, η Μέγκ Λούντσαγκερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ από το 2007 έως τον Μάιο του 2014, η Άννα Γκέλπερν καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον και η Ρεμπέκα Νίλσον, εμπειρογνώμονας της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Διεθνές Εμπόριο. Άπαντες τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «κουρέματος», θέση που φάνηκαν να υποστηρίζουν και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές.


Απολύτως απαραίτητο το «κούρεμα» του χρέους


Η Μεγκ Λούντσαγκερ ανέφερε στην τοποθέτηση της πως ΔΝΤ, Ευρωπαίοι πιστωτές και Ελλάδα συμφώνησαν για το πακέτο μεταρρυθμίσεων της χώρας που μπήκε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας και είναι σε συζητήσεις σχετικά με την έκταση των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους της χώρας.


«Το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων προκειμένου να αξιολογήσει το εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος. Οι Ευρωπαίοι παραμένουν απρόθυμοι να παράσχουν συγκεκριμένες υποσχέσεις, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει βιώσιμο χρέος ακολουθώντας σφικτές δημοσιονομικές πολιτικές για πολλά χρόνια, τις οποίες το ΔΝΤ δεν θεωρεί εφικτές ή επιθυμητές. Αυτές οι αποκλίνουσες θέσεις ενισχύουν το συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να ολοκληρώσουν το τελευταίο έτος του προγράμματος της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ, όπως κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε η Λούντσαγκερ.


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών η Λούντσαγκερ ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ για να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν για να καταστήσουν την ευρωζώνη μια πραγματική νομισματική ένωση.


Η ίδια είπε πως μια ευρωπαϊκή απόφαση για ανάληψη πλήρους ευθύνης για την αποκατάστασης της οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα για να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα το ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης βασίζεται στην ενοποίηση της και όχι στον κατακερματισμό της.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως το «κούρεμα» (principal redaction) του ελληνικού χρέους είναι «απολύτως απαραίτητο» , αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Για τους λόγους που αυτό το κούρεμα δεν γίνεται η Λούντσαγκερ ανέφερε πως «η Ελλάδα επέλεξε να είναι μέλος της ευρωζώνης» και πως πρέπει να δεχθεί τους όρους που της τίθενται από τα άλλα μέλη.


Ερωτηθείσα για το εάν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός της ευρωζώνης η πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ απάντησε καταφατικά. «Εάν η Ελλάδα είχε βγει από την ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα διότι θα είχε αποκαταστήσει την οικονομική της θέση. Αυτό δεν ήταν όμως αυτό που ήθελε ο λαός. Θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη», ανέφερε σχετικά.


Τα «ηλίθια» δάνεια των Ευρωπαίων


Ο Πόουλ Μπλούσταϊν στην τοποθέτηση του ανέφερε πως όταν το ΔΝΤ καλείται να συνδράμει στην αντιμετώπιση μιας κρίσης σε μια χώρα δεν πρέπει να καλείται για το «αλάθητο του», το οποίο όπως τόνισε «σαφώς δεν έχει», αλλά για την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα του. «Αν και το Ταμείο δεν μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι έχει ανώτερη σοφία, ωστόσο θα πρέπει η ανάλυσή του να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων», είπε σχετικά.


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Μπλούσταϊν υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι ήταν εκείνοι που ζήτησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. «Ο Τσίπρας δεν το ήθελε διότι είναι πιο σκληρό. Τον εκβίασαν σε αυτό», είπε και χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως «Catch 22», ήτοι μια κατάσταση που δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα (σ. σ.φαύλο κύκλο).


Ο Μπλούσταϊν υποστήριξε πως η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα «σκότωσε» την ελληνική οικονομία και πως το ΔΝΤ απλά δικαιολογήθηκε λέγοντας πως η Ελλάδα δεν απέδωσε στις μεταρρυθμίσεις. «Το ΔΝΤ έπρεπε το 2010 να έχει υπερ - κυρίαρχο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και να υποδείξει στις ευρωπαϊκές χώρες τι έπρεπε να κάνουν», είπε θέλοντας να δείξει πως οι πολιτικοί συμβιβασμοί που έκανε το Ταμείο συνέβαλαν στην διαιώνιση της κρίσης.


Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του χρέους ο Αμερικανός ερευνητής ήταν ξεκάθαρος: «Θα ήταν προτιμότερο να δοθεί άφεση χρέους στην Ελλάδα», είπε και προσέθεσε με περιγραφικό τρόπο πως θα πρέπει να ειπωθεί το εξής στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: «Δώσατε ηλιθιωδώς χρήματα στην Ελλάδα το 2010 (σ. σ. αντί να κουρέψουν το χρέος) και έχετε πρόβλημα να το εξηγήσετε αυτό στους ψηφοφόρους σας. Δεν πρέπει να προχωρήσετε τώρα σε μια ημιτελή ελάφρυνσης του χρέους».



εκδόσεις γρηγόρη διευθυνση
https://sapvpfaq.blogspot.com/2019/04/blog-post_99.html

No comments:

Post a Comment